Svo šarenilo njege i ljepote – Pet bh. brendova prirodne kozmetike

Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, vodi Vas danas u obilazak oslikan bojama prirodne kozmetike iz domaće proizvodnje. Uz nevjerojatnu hranu, proizvođači prirodne kozmetike su druga strana medalje bh. organske poljoprivredne proizvodnje.

 

Jedan od vodećih svjetskih trendova u industriji ljepote tokom nekoliko posljednjih godina je sve veća konvergencija hrane i kozmetike. S jedne strane, vidimo kako potrošači postaju sve pronicljiviji u svojim prehrambenim navikama jer shvaćaju izravan utjecaj hrane na njihovo zdravlje i izgled. S druge strane, vidimo kako, između ostalog, bilje, voće i mlijeko postaju osnovni sastojci kozmetike.Bosna i Hercegovina ima izdašnu zemlja i mnoga prirodna bogatstva. To je čini važnim izvorom sirovina za prirodnu kozmetiku ali i domom mnogim proizvođačima koji ove sirovine savršeno prerađuju i proizvode različite inovacije. Predstavit ćemo neke od njih.

 

Ljubičasto veličanstvo

Pod brendom „Ljekobilje“, Ljbilje iz Ljubinja proizvodi i prerađuje aromatično i začinsko bilje. Ove očaravajuće biljke beru se u ljetnim danima, a zatim se sa puno pažnje i predanosti suše, sjeckaju, destiliraju i dalje prerađuju u nevjerojatne kozmetičke proizvode. Kreme, esencijalna ulja i ulja za masažu na bazi lavande, vrijeska i kadulje opustit će, olakšati i smiriti tijelo i dušu.

Organlook je brend prirodne kozmetike sa sjedištem u Sarajevu. Obojani mirisima mente, limuna, lavande i verbene, njihovi proizvodi sadrže pažljivo odabrana esencijalna ulja, cvjetne vodice i maslac. Dobiveni hladnim prešanjem raznih biljaka i voća, ovi sastojci zadržavaju svoja prirodna ljekovita svojstva i intenzivne, opojne mirise. Sapuni, šamponi, losioni za tijelo, kreme i mnogi drugi Organlook proizvodi predstavljaju pravi spoj znanja i kreativnosti.

 

Zlatne boje prirode

Neven, kozmetička marka iz Rudog, probila se na kozmetičku scenu 2003. godine. Njihova specijalnost je uzgoj nevena i proizvodnja kozmetike na bazi nevena. Kreme, maske za piling, balzam za usne, tonik za kosu i šamponi samo su dio njihove široke zlatne ponude koja najdivnije njeguje kosu i kožu. Kod Nevena nisu u pitanju samo proizvodi, već i san da svako lice učine nasmiješenim.

Još jedan zlatno obojen i pažljivo izrađen brend dizajniran da njeguje vašu kožu dolazi iz Trebinja. Hercegovačka radionica Aleksandra Delić organski je brend inspirisan prirodnom snagom mitskog, drevnog, mediteranskog smilja. Zahvaljujući snažnom djelovanju smilja na starenja i sinergiji s drugim vrlo korisnim prirodnim sastojcima, stvorili su niz inovativnih, svježih i učinkovitih ručno izrađenih proizvoda poput seruma, krema i balzama prilagođenih svim tipovima kože.

 

Crno-bijela rapsodija

Mladena Stupar je mlada majka koja želi podijeliti svoju strast i sačuvati zanatsku i odgovornu tradiciju izrade sapuna. Stvorila je brend Umjetnička radionica SEKA, sa sjedištem u Prijedoru. Marta, Filip i Luiz prva su tri sapuna koja dolaze iz njene radionice. Izrađeni su od lokalno proizvedenog organskog kozjeg mlijeka i ljekovitog i aromatičnog bilja te kokosovog ulja. Mlijeko daju sretne koze sa obala rijeke Sane, a aromatično i ljekovito bilje se bere na sunčanim obroncima obližnje planine Kozare. Sastavljeni i pomiješani s aktivnim ugljem, ovi sastojci čine čuda kada se SEKA sapuni počnu pjeniti.

 

Ovim kratkim ali indikativnim pregledom proizvođača, kampanja Hrana Gurmana Vas poziva da uskoro probate i prirodnu kozmetiku domaće proizvodnje. Nakon toliko ukusnih namirnica koje smo Vam donijeli, mali tretman za uljepšavanje možda će biti upravo ono što Vam treba kako bi Vaš dan učinili savršenim.

Top