Prirodnim bogatstvima i ljepotom Bosne i Hercegovine mnogi su ostali oduševljeni, kako sami stanovnici tako i turisti. Međutim još uvijek nismo svjesni koliko je kvalitetnih proizvoda nastalo upravo zahvaljujući tim prirodnim resursima ali i kreativnosti pravih gurmana. Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, danas Vas upoznaje sa nekoliko proizvođača koji su na naše trpeze poslali potpuno nove kreacije slatkih okusa.
Usred netaknute prirode, u malom selu Vladačići, nedaleko od Goražda, prije 15 godina nastao je Okus Prirode. Porodica Hasanspahić napravila je pravi raj domaće proizvodnje, a sve koristeći najkvalitetnije plodove voća. Da bi nas vratili u djetinjstvo, u teglice su spakovali savršene zalogaje slatkoga od duda. Ove teglice čuvaju najbezbrižnije trenutke naših života.
Skoro dvije stotine kilometara dalje, u Trebinju, porodica Dabić odlučila je iskoristiti visoke temperature istočne Hercegovine i stvoriti crveni eliksir zdravlja, koristeći samo najfinije bobice nara, ubrane u voćnjacima doline Neretve. Tako je nastao Nar Hercegovac, koji danas jedini u Bosni i Hercegovini proizvodi džem od divljeg nara. Sok i džem proizvode isključivo od bobica nara, dok se kora koristi za kreiranje čajnog eliksira.
Taj isti potencijal Hercegovine prepoznala je i porodica Vlačić. Također u Trebinju, prije dvanaest godina posadili su prve sadnice smokve a danas u svojoj ponudi imaju različite smokvene proizvode. Kako kažu, japanci su ih inspirisali za stvaranje potpuno novog proizvoda, brašna od lista smokve, koje ima mnoga zdrava svojstva. Uzgajaju sedam autohtonih vrsta smokava različitog vremena zrenja zbog čega berba traje od početka ljeta do jeseni. Brašno prave od listova smokve, a pored brašna u ponudi imaju još i čaj od lista smokve, džem sa smokvama i orasima, te čokoladne smokve.
Dokaz da je žena ženi drug je i Zadruga Hercegovka. Žene poljoprivrednice iz okoline Stoca udružile su se kako bi zajednički proizvodile i promovisale Hercegovačke proizvode. Žene sunca kreirale su inovativne kombinacije stvarajući potpuno nove ukuse džemova, kombinirajući lavandu sa breskvom i kajsijom, i jagodu sa mentom, povezivajući tako moderne okuse sa tradicionalnim sastojcima Hercegovine. Ove potpuno nove arome obavezno treba probati.
Kada se već nađete u tako predivnim hercegovačkim predjelima, ne smijete propustiti priliku da posjetite i Regius proizvodnju, koja se nalazi u Čapljini, udaljena od Stoca tek 26 kilometara. Poznati su po energetskim pločicama pod nazivom Smokvenjak, napravljene od mješavine smokve, badema, oraha, grožđica i meda. Možete li zamisliti koliko nutritivnih vrijednosti može stati u jednu takvu pločicu?
U Drvaru postoji stogodišnja tradicija uzgoja i prerade najfinijih proizvoda od drenjina. Tu tradiciju odlučila je sačuvati i porodica Sabljić. Mućeni pekmez od drenjina se ne kuha, nego miješa ručno i do pet sati, pa je sasvim jasno koliko truda i rada stoji iza samo jedne kašike ovog crvenog blaga. Stoga bi ova crvena vitaminska bobica, uz sve prednosti, nevjerovatnog okusa i predivnog izgleda, trebala biti dio svakog gurmanskog tanjira.
U ovoj gurmanskoj priči spomenuli smo samo nekoliko zanimljivih inovativnih proizvoda naših domaćih proizvođača. Sigurni smo da u svakom BiH gradu postoji barem nekoliko proizvođača koji stvaraju nove okuse i tako obogaćuju vrhunsku BH kuhinju. Neka ovi proizvođači i njihove domaće delicije uvijek budu naš prvi izbor, naša Hrana Gurmana.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.