Cvjetna priča

Miris cvijeća budi naša čula mirisa od nastanka svijeta, a zahvaljujući našim proizvođačima, sada možemo i da okusimo sve te predivne cvjetne note. Bilo da su to cvjetni sokovi, džemovi ili jestivo cvijeće, ti čarobni proizvodi pojačavaju naša osjetila mirisa i okusa te se savršeno uklapaju u kampanju Hrana Gurmana. Ova kampanja koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt danas vam donosi gurmanski obilazak četiri cvjetna proizvoda i njihove proizvođače.

 

Slatko od ruža

Naš obilazak počinje u Sarajevu. Od nekoliko tradicionalnih Rosa Damascena  sadnica, koje su u Bosni i Hercegovini gotovo zaboravljene, Vedad Njemčević razvio je cijelu plantažu.  Sada ih ima toliko da skoro svaki dan mora brati njihove latice. Berba ruža odvija se ručno u ranim jutarnjim satima, prije nego što rosa ispari. Zatim se ove aromatične latice pretvaraju u mirisnu deliciju, slatko od ruža. Samo jedna kašika ove cvjetne radosti ozariće svaki vaš obrok, kao i vaš svaki dan.

 

Jestivo cvijeće

Samo nekoliko kilometara dalje, u Vogošći, oživljena je strast koja datira čak iz Viktorijanskog doba. Jestivo cvijeće, osim što daje posebnu dimenziju izgledu hrane, ono doprinosi i njenom ukusu. Greens iz Vogošće su prvi pokrenuli uzgoj organskog jestivog cvijeća u BiH i već su postali prepoznatljivi po tome. S jedinstvenim okusom, nježnom aromom i zanimljivom teksturom, cvijeće i latice koje nam sprema Greens daju estetski šarm svakom stolu. Ono što njihovim proizvodima daje još veću vrijednost je to što su proces proizvodnje uključene osobe sa posebnim potrebama.

 

Sok od lavande

Krećući se istim putem i u istom smjeru, dolazimo u Visoko. Ovdje je Nejra L. Salkić unijela dašak Mediterana u porodični vrt koji se s vremenom pretvorio u raskošno polje lavande. Lijepa boja i miris nadahnuli su porodicu Salkić da napravi ukusno osvježenje, sok od lavande. Kako vrijeme berbe okuplja cijelu porodicu u ovoj mirisnoj oazi, radost berbe postaje još veća, a njihovi Sherbetlook proizvodi još ukusniji. Sherbetlook sok od lavande osvježit će vas u toplim ljetnim danima, ali i oduševiti svojom bogatom umirujućom aromom.

 

Ružina vodica

Malo dužom vožnjom, prema zapadu, stižemo do Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Tamo su nam rekli da ne pitamo koliko je ruža potrebno za pravljenje savršene ružine vodice, već koliko ruža je potrebno da se stvori prava cvjetna dolina. Porodici Hadžijusufović bila je potrebna samo jedna, ona koja je stigla u njihovu kuću prije stotinu godina iz daleke Sirije. Jedna ruža bila je dovoljna inspiracija za nastanak čitave plantaže i brenda Rose 4E&S1. Prepoznavši ljekovita svojstva ružinih baršunastih latica kreirali su višenamjensku ružinu vodicu koja njeguje vaše tijelo, iznutra i izvana.

Sada znate gdje možete potražiti najljepše cvjetne delicije, a da pritom ne iskoračite van naše predivne Bosne i Hercegovine. Ono što je manje poznato jeste da je cvijeće bogato hranjivim sastojcima, te da lavanda i latice ruže sadrže više vrsta vitamina. To je svakako razlog više da probate ove mirisne proizvode i postanete dio Hrana Gurmana iskustva.

Top